Gisteren heb ik een heel goed gesprek gehad bij T-Mobile in Den Haag. Ik werd vriendelijk ontvangen door Ruud Huigsloot (Manager E-Services&Webcare Internet & New Media), iemand van pr en de juriste die o.a. verantwoordelijk is voor de privacybescherming van klanten. Het gesprek was informeel, ik vond het zelfs gezellig, maar wel inhoudelijk.

Na een korte voorstelronde heb ik kort herhaald wat er gebeurd is vanuit mijn perspectief. Het punt wat voor mij het belangrijkste was, het ontkennen van de lek door T-Mobile, heb ik in perspectief kunnen plaatsen. Niet alleen was de situatie niet helemaal representatief omdat T-Mobile wist dat er een journalist bij betrokken was, emoties werden ook belangrijk in de reacties van T-Mobile omdat ze zich nogal in de maling genomen voelden. Juist het feit dat T-Mobile zich anders gaat gedragen onder druk is een kwetsbaarheid en het niet informeren van de klant is naar mijn mening altijd fout. Maar omdat T-Mobile zich dit ook heel goed lijkt te beseffen en omdat de situatie niet helemaal representatief is voor een echte identiteitsdiefstal heb ik wel begrip voor de afwijkende behandeling door T-Mobile.

Ook de lek zelf heeft natuurlijk aandacht gekregen. Natuurlijk waren we het er snel over eens dat beveiliging complex is, zeker als je ook rekening moet houden met klantvriendelijkheid. Toch heb ik een paar suggesties kunnen doen die een minimale impact hebben op de klantvriendelijkheid en een paar die mogelijk zelfs de klanten een veiliger gevoel geven (en als een bonus ook nog bijdragen aan de echte veiligheid). Ik heb het gevoel over dat T-Mobile een flink aantal van deze suggesties zal gaan implementeren en dat alle klanten en T-Mobile zelf een stukje veiliger zijn als gevolg.

Natuurlijk is het de moeite waard om T-Mobile goed in de gaten te houden. Het kan altijd een klein stukje veiliger.

P.S. Voor degenen die ongerust waren: T-Mobile heeft in geen enkel opzicht gedreigd met juridische stappen, mij willen ontvoeren of mij op een andere manier lastig willen vallen. Voor degenen met suggesties dat ik dikke zakken geld moest vragen: Dat heb ik niet gedaan en T-Mobile heeft ook niets aangeboden (helaas ;-)). Er is mij echter wel 4 keer een kopje thee aangeboden waarvan ik er slechts 1 geaccepteerd heb. Deze positieve blogpost is dus slechts het gevolg van een goed gesprek en omkoping met een kopje thee.