Het is een lang weekend geweest. Het was ontzettend gezellig, maar ook hard werken en weinig slapen.Kortom: De Jonge Democraten hadden weer een hackathon.

alt text

Om maar meteen een misverstand te voorkomen: Nee, we waren niet aan het inbreken in computers of op een andere manier het internet onveilig aan het maken. Een hackathon is een marathon hack sessie waarbij ik hacken in zijn meer oorspronkelijke betekenis gebruik. We waren dus het hele weekend aan het programmeren.

Het ICT team van de Jonge Democraten werkt stilletjes op de achtergrond om de website draaiend te houden, nieuwe websites te maken, software te schrijven en allerlei andere geheimzinnige computerdingen te doen. Als een Jonge Democraat een technisch probleem of verzoek heeft kan hij of zij een mailtje sturen naar het ICT team. Dat mailtje wordt vervolgens opgenomen in Trac, ons volautomatische ticket systeem. Dat werkt erg efficiënt, maar als je elkaar alleen maar spreekt via een ticketing systeem is dat wel erg saai. Vandaar dat we op hackathons niet alleen erg hard werken, maar we zorgen ook dat het erg gezellig is.

Maar wat gebeurd er eigenlijk als je een groepje nerds met laptops van vrijdagmiddag tot zondag middag in een huisje op de Veluwe stopt?

Een van de grootste klussen was het upgraden van Joomla (de software die de website mogelijk maakt). Tal van componenten, plugins en modules moesten getest worden op de nieuwe versie vaan Joomla. Dan kom je er bijvoorbeeld achter dat de nieuwe versie van de kalender software niet overweg kan met de huidige database waar de kalender items instaan. Dan moeten er oplossingen gezocht worden: Gaan we handmatig de agenda’s overzetten of kunnen we een handigere manier bedenken? Zo gaat het upgraden van Joomla gepaard met een hele rits van dit soort kleine problemen die allemaal opgelost moeten worden.

Het ICT team krijgt ook regelmatig een verzoek om een inschrijf formulier te maken voor bijvoorbeeld een congres of een kaderdag. Elke keer pakken we dan een stukje code die we vervolgens aanpassen. De ene keer kunnen mensen mee eten en wil je weten wie er vegetariër is, de andere keer wil je weten wat voor maat JD trui ze willen hebben. Elke keer als je code aanpast kan er iets mis gaan, dus elke keer moet je ook weer testen, maar zelfs dan gaan er nog wel eens aanmeldingen fout. Aan een oplossing voor dit probleem ben ik vorige hackathon begonnen. Deze hackathon heb ik het, op een paar kleine stukjes code na, afgemaakt. Het resultaat is JD events, een stuk software waarmee je zonder technische kennis zelf de inschrijfformulieren voor evenementen kan maken. De betalingen worden automatisch afgehandeld via ideal en de administratie van de inschrijvingen hoeft nu ook niet meer met de hand te gebeuren. Zo heeft zowel het ICT team als de organisator van het evenement minder werk.

Natuurlijk houden we ons ook bezig met andere belangrijke dingen. Zo heeft Nikolai ons het hele weekend uitstekend verzorgd met heerlijk eten. En hebben we dankzij de geweldige uitvinding van wifi ook heerlijk buiten in het zonnetje kunnen werken.

alt text Kortom: een super gezellig en productief weekend!