Voor de privacyjuristen heb ik een interessant besluit van Autoriteit Persoonsgegevens (Dutch DPA) over o.a. de interpretatie van het begrip persoonsgegeven en de noodzaak van PostNL om handtekeningen te vragen aan ontvangers van brieven en pakketten.

Er zijn een hoop interessante standpunten van de AP uit het besluit op te maken, maar ik wil er twee uitlichten.

  1. Als een bezorger in het veld “handtekening voor ontvangst” de tekst “F Terra” schrijft is dat volgens de AP niet noodzakelijkerwijs mijn persoonsgegeven.
  2. Ook al schrijft PostNL op haar eigen website over de dienstverlening “Je weet precies wie je pakket in ontvangst neemt”, en zegt het interne beleid ook dat de identiteit van de ontvanger geverifieerd moet worden; als ontvanger is het niet noodzakelijk dat ik een handtekening zet. De AP ondergraaft daarmee ook de noodzaak en daarmee de rechtmatigheid van het vragen om een handtekening bij het ontvangen van aangetekende post of post met “handtekening voor ontvangst”.

De AP publiceert zelf het besluit niet. PostNL heeft aangegeven geen bezwaar te maken tegen mijn publicatie. De AP heeft niet gereageerd op mijn verzoek.